Korábbi feltöltések

 • Száz év talány
  2023. jún. 14.

  Száz év talány

  Több mint ötven adományozó, 4000 friss fotója a Fortepanon. Családi albumok és negatívok kockái a nagy nyári képes kirakósban: ismerős helyek, jelenetek, helyzetek. A ki-hol-mit-mikor és egyéb kérdésekre várjuk a választ a Fórumon. De nézelődni, böngészni, emlékezni helyek és évszámok nélkül is lehet. Jó vakációt minden időutazónak!

 • Lipovits Károly fotói
  2023. ápr. 21.

  Lipovits Károly fotói

  Egy dunántúli főiskolai diák és egy kisváros iskolai élete az ötvenes-hatvanas években, Lipovits Károly testnevelő tanár kameráján keresztül. 1200 kép gyerekekről, fiatalokról és Csornáról a szocializmus évtizedeiből.

 • 4 évtized 4000 kép
  2023. márc. 17.

  4 évtized 4000 kép

  A szocializmus évtizedei amatőr szerzők és családok, fotóriporterek, műszaki fotósok, egy filmrendező, egy tanácselnök és egy író kameráján keresztül.

 • 50 adományozó 5000 fényképe a Fortepan új kiadásában
  2022. dec. 7.

  50 adományozó 5000 fényképe a Fortepan új kiadásában

  Mit kaptunk a múltból 2022-ben? Családok, fotósok és gyűjtők legfontosabb képei a személyes válogatásunkban. Egy évszázad százféle nézőpontból, 5000 "sosemlátott fotón". Íme a legfrissebb emlékeink.

 • Horváth József operatőr, haditudósító képei
  2022. okt. 16.

  Horváth József operatőr, haditudósító képei

  1300 fotó egy filmes hagyatékából. Magyarország a vészterhes XX. század közepén, egy személyes hangú tudósító kameráján keresztül. A határrevíziók, a Doni katasztrófa és Horváth József családi történetei, fekete-fehérben és színesben.

 • Két szerző - kétezer kép
  2022. aug. 19.

  Két szerző - kétezer kép

  Faragó György fotóriporter és Gyulai Gaál Krisztián operatőr hagyatékának legfontosabb képei. Kétezer fotó a szocializmus időszakából, futballpályákról, áruházakról, kirándulásokról, koncertekről és barátokról. Hétköznapok és propaganda két személyes hangú fotós kameráján keresztül.

 • Reményi József fotóhagyatéka
  2022. jún. 19.

  Reményi József fotóhagyatéka

  A gyűjtemény fókuszában Reményi József főhadnagy második világháborús fotónaplója áll. A szerző 1942-43-ban 17 alkalommal járt a keleti fronton egy kórházvonat gazdasági tisztjeként. Útjai során több száz fotót készített a kórházvonat belső életéről és az ukrajnai háborús hétköznapokról.

 • Utazások Európában
  2022. máj. 21.

  Utazások Európában

  Válogatás a Milwaukee Egyetem fotógyűjteményéből. Utazások Angliától Görögországig, Párizstól - Budapesten és Kolozsváron át - Varsóig. Utcai árusok, iparosok és városlakók a rendszerek és diktatúrák által megosztott Európában, profi fotósok - köztük Harrison Forman New York Times tudósító - kameráján keresztül.

 • 3000 éles fénykép
  2022. ápr. 3.

  3000 éles fénykép

  a homályos XX. századból. Közel negyven adományozó fotóiból készült a Fortepan tavaszi válogatása. Ismétlődő, de megunhatatlan helyszínek, helyzetek, helyek, a véletlenül összeérő negatív tekercsekről.

 • 3000 fotó a FŐMTERV archívumából
  2022. febr. 11.

  3000 fotó a FŐMTERV archívumából

  Válogatás a FŐMTERV (Fővárosi Mélyépítési Tervező Vállalat) archívumából. A Kádár-korszak Budapestjének építkezései, villamospályák és bekötőutak építése, strandok és fürdők rekonstrukciója. Felül- és aluljárók, Budafok, Pesterzsébet, Zugló utcái, piacok, buszgarázsok és szanálásra ítélt tömbök épületei. Egy nagyvállalat mintaszerűen megőrzött fotóarchívuma.

 • 2700 friss fotó
  2021. dec. 21.

  2700 friss fotó

  Ebben a sorozatban húsz adományozó negatívjaiból válogattunk. Jórészt családi, amatőr fotókon keresztül láthatjuk a drámai-megunhatatlan XX. századot. Az első nyugati utazást, vagy az első albérletet, az első tekercs filmen. 2700 jelentős fotót a jelentéktelen pillanatokról.

 • 2200 papírkép
  2021. nov. 7.

  2200 papírkép

  Ebben a sorozatban több mint hatvan adományozó papírképeiből válogattunk. A családi albumok fotói mellett négy nagyobb gyűjteményt is bemutatunk: Révész György filmrendező hagyatékát, a Vörös Hadsereg 1945-ös budapesti fotóit, Nasztanovics Ferenc repüléstörténeti képeit és Milkó szabadkai, helytörténeti gyűjteményét. 2200 fotó időutazóknak a cikk-cakkos XX. századba!

 • FŐFOTÓ - II. rész
  2021. szept. 18.

  FŐFOTÓ - II. rész

  A tavasszal elindult Főfotó anyag második, befejező része. 2200 fénykép három nagy témával a középpontban: moziplakátok és filmgrafikák az utcán, reklám- és divatfotók a reklámfotózás hőskorából, házról-házra készített utcaképek Budapest belső kerületeiből. Több száz színes fotó modern épületekkel, eladhatatlan termékekkel, megmosolyogtató ruhákkal. Profi képek a barkácsvilágból.

 • Legújabb régi képeink '21. nyár
  2021. júl. 11.

  Legújabb régi képeink '21. nyár

  22 adományozó, 2200 fényképét töltöttük fel a Fortepan Friss sorozatába. Az ismerősnek tűnő, de megunhatatlan amatőr fotós hagyatékok mellett két fontos szerzőnk - Szalay Zoltán és Urbán Tamás - életművéből is mutatunk új képeket. Közel négyszáz fotót pedig az osztrák Nemzeti Könyvtár első világháborús gyűjteményéből válogattunk.

 • Legújabb régi képeink
  2021. máj. 12.

  Legújabb régi képeink

  65 adományozó 2300 ismeretlen fényképe a Fortepan Friss sorozatában. A családi fotóalbumok és negatívtekercsek képeit egymás mellé téve, végiglépegethetünk az egész huszadik századon. Ime a legújabb szubjektív válogatásunk a létezésről és az elmúlásról. Nyaralások, költözések, egyenruhák, ünnepek. Beszkártosok, disszidensek, úttörők. Ezek mind mi voltunk és ez mind velünk történt egykor.

 • FŐFOTÓ I
  2021. ápr. 1.

  FŐFOTÓ I

  A 60-as 70-es évek a Fővárosi Fotóipari Vállalat kameráján keresztül. A FŐFOTÓ több, mint 200.000 negatívkockából álló hagyatékából 5000 képet választottunk ki a Fortepanra. Válogatásunk első részében utcaképek, épület- és városfotók, szállodák, presszók, munkahelyek belső enteriőrjei szerepelnek. Többszáz fotót választottunk a palánkokra, villamosokra, hírdetőtáblákra tervezett egyedi mozifilm plakátokból. A gyűjtemény külön értéke a számtalan - sokszor színes negatívra készült - reklám és divatfotó. A korszak design-története iránt érdeklődőknek kötelező!

 • Kereki Sándor
  2021. febr. 25.

  Kereki Sándor

  Kereki Sándor 1952-ben született Budapesten és 16 évesen kezdett el fényképezni. Képein egyszerre groteszk és érzelmes jelenetek elevenednek meg a 70-es évek mindennapjaiból. Ötven év után előkerült fotói egy eddig ismeretlen színt hoznak a Fortepanba, az elsősorban emberekre, figurákra, karakterekre fókuszáló street-fotós világát. A tíz év alatt készült többezer negatív kockájából 1850 fotót választottunk ki a Fortepanra és a száz kedvenc Kereki-fotónkat külön is ajánljuk.

Értesítések

 • Show Business Budapest
  2023. ápr. 21.

  Mértéktartó erotika, megfigyelt luxuslokálok
  A díszletek és a dizőzök változtak, de a tánc, a mámor, a szórakozás iránti vágy ugyanaz maradt az egész fordulatos történetű 20. században. A – főképp pesti – éjszaka szívverését ismerte táncoskomikus és énekesnő, besúgó és a kerületi KISZ-bizottság ellenőre, dolgozó és őrgróf. A képeken ott tündökölnek a század első felében működött orfeumok, de azok fapados verziói is a háború utáni évtizedekből. Miss Arizona, ha látná…
  Az íráshoz felhasznált archív újságcikkeket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével szemléztük.
  Írta: Lukács Zsolt | Képszerkesztő: Virágvölgyi István
  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/orfeum

 • Budapest 100
  2023. ápr. 14.

  Így ünnepelt ötven éve a száz éves főváros
  Centenáriumi lakótelep, Centenáriumi sétány, Centenáriumi Sakkverseny, Centenáriumi-park és persze centenáriumi emlékművek. Budapest éppen ötven éve ünnepelte századik születésnapját, a jeles alkalomra pedig természetesen nagy erőkkel készült a főváros, sőt az egész ország. A megszokott megemlékezési formák mellett olyanok is előfordultak, amelyek mai szemmel szokatlannak tűnhetnek: például, hogy a magyar megyék és városok milyen ajándékokkal kedveskedtek az ünnepeltnek.
  A cikk elkészítéséhez a linkelt források mellett a Köztérkép és az Arcanum adatbázisát, valamint a Fővárosi blog 140. jubileumra készült sorozatát használtuk fel.
  Írta: Zubreczki Dávid | Képszerkesztő: Virágvölgyi István
  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/budapest-100\

 • Operatőr mindhalálig
  2023. ápr. 7.

  Így fényképezett a híradós operatőr Horváth József
  Haditudósítóként állami kitüntetést kapott, operatőrként fesztiváldíjat érdemelt ki, gyártott dokumentum-, és természetfilmeket, dolgozott sportközvetítéseken és mesejátékokban, mégis rendkívül keveset lehet tudni Horváth József, a Magyar Filmiroda egyik első operatőre munkásságáról.
  Írta: Balázs Zsuzsanna | Képszerkesztő: Virágvölgyi István
  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/horvath-jozsef

 • Folyók, hidak, motorcsónakázás
  2023. márc. 31.

  Győr a II. világháború előestéjén
  Hatalmas vízi-élet lehetett a század első felében Győrben, ezt bizonyítják Nagy József fotóriporter fényképei is. Az evezés máshol is nagy népszerűségre tett szert a harmincas évekre az országban, nem csoda hát, hogy a folyók városában is egymást érték a csónakházak. A bámészkodók a legkülönbözőbb vízi járgányokat csodálhatták meg a négy folyó bármelyikének partjáról: Mosoni-Duna, Rába, Rábca, Marcal, evezni mindenhol lehet.
  Írta: Kolozsi Ádám | Képszerkesztő: Virágvölgyi István
  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/nagy-jozsef-gyor

Bezárás

Belépés

Elfelejtett jelszó? → Még nem rendelkezem fiókkal. Regisztráció →
Bezárás

Regisztráció

Már rendelkezem fiókkal. Belépés →
Bezárás

Jelszó módosítása

Bezárás

Elfelejtett jelszó?

Elfelejtett Jelszavának módosításához kérjük adja meg felhasználónevét vagy email címét.